Ardahan Üniversitesinde Çiftlik Peynirlerinin Korunması ve Pazarlanması Projesi Kapanış Toplantısı Yapıldı yapılan toplantıya; Ardahan Belediye Başkanı Faruk KÖKSOY, Ardahan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa TANI, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin DEMİRCİ, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Evren ENGİNAL, İl Müdürlüğümüzden Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Vekili Özgür KAÇAR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vekili Beyhan TAŞ ve İl Müdürlüğümüzden ilgili diğer personeller katılmışlardır.
Toplantıda konuşma yapan Ardahan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa TANI "İlimizin meraları Türkiye'nin en kaliteli meralarıdır. Türkiye'de en az gübre kullanan İl Ardahan'dır. Türkiye de zirai ilaç bayi olmayan tek il Ardahan'dır. İlimizde üretilen kaşar peyniri önceden küçük işletmelerde ve kötü şartlarda yapılmaktayken, günümüzde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınında vermiş olduğu hibe destekleriyle modern süt işletmelerinde üretilmekte ve İlimizde 30 tane mandıra (süt işleme tesisi) bulunmaktadır. Ancak bunun yanında küçük işletme ve çiftliklerde yöresel peynirlerden de (çeçil peyniri, tulum peyniri(küflü peynir), gorcona peyniri(eritme peyniri),yağlı beyaz peynir,lor peyniri) üretilmektedir.İlimizde yıl içerisinde büyükbaş hayvan sayısı 260000-360000 arasında değişkenlik göstermektedir. Bunun sebebi ise buzağılıma dönemi ile birlikte yıl içerisinde 360000 lere çıkan hayvan sayısı İl genelinde yıl içerisinde ortalama 100000-110000 arasında İl dışına hayvan satışı ile 260000 lere düşmektedir. İlimizde 50270 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu sayıda yine büyükbaş hayvan sayılarında olduğu gibi değişkenlik göstermektedir" dedi.